Verseny a megtakarításainkért

Verseny a megtakarításainkért

A bankok mellett már az állami adósságkezelő is szeretné kezelni megtakarításainkat. A magas kamatszint csábító lehet, de bizony lehetnek hátulütői is.

A bankok elsőszámú célja most a betétek gyűjtése, amivel önállósulni tudnak az anyabank finanszírozásától, vagyis végső soron nem a profit a lényeges. A bankbetétek hosszú távon is jó befektetések és biztonságos módja a megtakarításnak. Ezzel a móddal szinte minimális kockázat sem kell vállalni. Akár 3-5 % reálhozamot is elérhetünk velük.

Napjainkban is több bank kínál 7 % feletti kamatot, ami 2 %-os reálhozamot jelent. Ráadásul most már olyan konstrukciókat is találhatunk, ahol nem kötik feltételhez a bankbetét vásárlását. Például nem kell fizetésünket a bankhoz utalni vagy nem kell aktív bankkártya-használattal bírnunk.

A megtakarítások kamatversenyét az állam is ösztönzi, azzal, hogy a kamatadósság után fizetett kamatot is magasra tették. Tehát a harc a bankok és az állam között kiélesedett és a nyeremény a lakossági megtakarítás.

Jelenleg a hitelleépítés éveiben vagyunk, ami elemzők szerint akár 10-15 évig is eltarthat, így nem késő elkezdeni megtakarítani.

 

Forrás:index.hu