Továbbra sem népszerű az árfolyamgát

Továbbra sem népszerű az árfolyamgát

Eddig csak az ügyfelek 10 % választotta az árfolyamgát lehetőségét. Nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mivel 2 hónapos procedúráról van szó és már csak 3 hónapig vehetjük igénybe.

A lehetséges igénybevevők számát 489 ezerre becsülik és eddig csak 48 773 db gyűjtőszámlát nyitottak meg a hitelintézetek- és a pénzügyi vállalkozások. A bankok is jóval több jelentkezővel számoltak. A PSZÁF statisztikájából kiderült, hogy az eddig  jelentkezett ügyfelek hitelterhe összesen 480 milliárd forint, ami a hitelállománynak csupán 15 %-a.

A pénzügyi szolgáltatóknak a jogszabály szerint mindent meg kell tenniük, hogy az - árfolyamgát feltételeinek megfelelő - hiteladós hiánytalan kérelmének átvételétől számított 60 napon belül ingyenesen megkössék a gyűjtőszámla-hitelre vonatkozó keretszerződést. Az ügyfelek ezt követően a második törlesztő részletet már a rögzített árfolyamon fizethetik.

Az árfolyamrögzítés azok vehetik igénybe , akiknek devizakölcsönének folyósításkori forint összege nem haladja meg a 20 millió forintot,fizetési késedelme nem több mint 90 nap és lakóingatlana sem áll végrehajtás alatt. Ehhez szükséges egy hitelszerződés módosítás és egy új szerződéskötés, amelyet közjegyzői okiratba kell foglalni.

Forrás:index.hu