Minden igényre létezik befektetési alap

Minden igényre létezik befektetési alap

Megtakarítani kívánt pénzünket ma már több módon tudjuk befektetni. Ingatlanvásárlással, lakástakarék pénztári termékkel vagy egyéb banki befektetési lehetőségek közül saját igényeinkre tudjuk szabni a rendelkezésünkre álló szabad pénzeszközök formáját. Míg az általános vélekedés szerint értékállóságban az ingatlanba való fektetés a legbiztosabb, ma már nagyon stabil befektetési alapokat is lehet választani, melyek nincsenek kitéve az ingatlanpiac változó kereslet-kínálati tényezőjének.

A befektetési alapokat rendszerint három csoportra tudjuk bontani, melyek között a különbség elsősorban abban nyilvánul meg, hogy mekkora részben tartalmaz a portfólió állami kötvényeket. Ezzel párhuzamban változik a bizonytalanság is, azonban igazán nagy hozamokat mindig csak nagyobb kockázat vállalásával tudunk realizálni.

A legkisebb kockázattal rendelkező befektetési alapok 100%-ban állami kötvényeket, pénzeszközöket tartalmaznak, melynek emiatt viszonylag fix, azonban kisebb mértékű hozama van.

A következő kategóriában azok az alapok vannak, melyek az állami papírokon túl vállalati kötvényeket is magában foglal. Az arányok gondos kiválasztásával piaci viszonylatban már kiemelkedőnek mondható hozamok is elérhetőek.

Végül a magasabb kockázat és hozamelérés lehetőségeket a 100%-ban vállalati kötvényeket tartalmazó alapok adják. Legnépszerűbb ilyen alapok elsősorban a latin-amerikai országokból, pl.: Brazília, és az ázsiai országok papírjaiból állnak.