Megállapodott a kormány a Bankszövetséggel

Megállapodott a kormány a Bankszövetséggel

Megszületett a magyar bankok és a Magyar Kormány között a megállapodás az árfolyamrögzítés egyes feltételeiről. A feltételek között szerepel, hogy csak bizonyos összeg alatti ingatlanokra lehet kihasználni ezt a lehetőséget.

„A kormány és a Magyar Bankszövetség megállapodásának legfontosabb eleme, hogy a kedvezmény azoknak járna, akik 20 millió forintos vagy kisebb devizahitelt vettek fel svájci frankban, euróban vagy japán jenben. Az MTI közlése szerint a korábbi megállapodás még a lakás értéke alapján határozta meg, hogy kik vehetik igénybe a kedvezményt, a Fidesz azonban azt javasolta, hogy ne a lakás értéke, hanem a felvett hitel összege legyen a mérvadó a döntésnél. Az eredeti indítvány szerint az összeghatár 30 millió forint lett volna, azonban Rogán Antal február végén olyan módosító indítványokat nyújtott be a javaslathoz, amelyek 15, illetve 20 millió forintos értékhatárt tartalmaztak. Végül a bankszövetséggel folytatott egyeztetések során alakult ki a mostani, 20 milliós limit.” – írja a Vas Népe.

A zavartalanabb ügyintézés megteremtése okán a bankok több lépésben fogják elbírálni a beérkező kéréseket. Áprilistól a közszolgák, júniustól a lakáscélú hitelt felvettek, majd szeptembertől a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek kérvényét bírálják el, ezzel megakadályozva, azt, hogy túl nagy „torlódás” alakulhasson ki.

Nem véletlen, hogy a bankok a köztisztviselők papírjaival foglalkozhatnak először, ugyanis a Kormány már jó ideje megígérte nekik a hitelmentő csomagot, és amit végül ebbe az intézkedésbe „sorolt be”.