Lakástakarék a végtörlesztés után?

Lakástakarék a végtörlesztés után?

A lakás-takarékpénztári szerződések száma a végtörlesztés után sem ugrott meg jelentősen. A pénztárak 2013-tól várják a fellendülést, amikor a hitelesek már kezdik megérezni zsebükben megtakarításuk nagyságát.

Az OTP Lakástakarék szerint új szerződésinek számának növekedése a díjtalan számlanyitásra vezethető vissza. Az árfolyamgát hatása továbbra sem érzékelhető. A Fundamenta sem gondolja ezt másképp. Az árfolyamgát 2012 végéig igényelhető, sokan kivárnak inkább, így még nem lehet konzekvens eredményeket kiolvasni a számokból.

Viszont egyértelművé vált, hogy az ügyfelek tudatosabban gondolkodnak. Egyre jellemzőbb a hosszabb távú pénzügyi tervezés, rendszeres megtakarítás és az öngondoskodás.

A 30 százalékos, évi akár 72 ezer forintos állami támogatással bíró lakástakarék előtakarékosságot egyszerre több családtag is igénybe veheti. A rezsiköltség csökkentéséért egyre többen alkalmaznának energetikai korszerűsítéseket és szigetelnék le megfelelően lakásaikat, amire szintén igénybe vehetők hitel-konstrukciók.

Továbbá egy módosított kormányrendelet miatt az OTP Lakástakarék 90 napról 120 napra növelte a lakástakarékból finanszírozott felújítások számláinak bemutatásának kötelezettségét. A Fundamentánál pedig pénztári kölcsön esetén  egy közös (aggregált) THM kerül számításra, amely egységesen tükrözi az áthidaló kölcsön, illetve a lakáskölcsön terheit.

 

Forrás:privatbankar.hu,index.hu