Hogyan is áll a lakáspiac?

Hogyan is áll a lakáspiac?

Alig épül új lakás, a használt lakások kereslete is csökkent, továbbra sincs fizetőképes kereslet és a bankok nehezen és drágán adnak hitelt. Az ősszel megrendezendő 21. budapesti lakásvásár is elmarad, aminek lehetséges időpontja jövő év tavasza lesz.

A látszólagos élénkülés az elmúlt év passzív magatartásának volt köszönhető, de a piac nem mozdult előrébb még a kamattámogatások és a szocpol lehetőségére sem.
A magyar befektetők többsége csődbe jutott a külföldiek pedig menekülnek az országból.

Az adásvételek számának alakulásából észrevehető, hogy Győr, Sopron, Székesfehérvár, II.,XII és az V. kerületekben érezhető legkevésbé a recesszió hatása. Érdekesség, hogy relatív magas értékű ingatlanok találhatóak az említett részeken és mégis kisebb a hitelből vásárlók száma.

Az új lakások száma a negyedére csökkent, annak ellenére, hogy a szocpolt csak ilyen lakásokra igényelhető. Az emberek nincs pénzük, akiknek van azok pedig inkább kivárnak. Senki sem akar eladósodni.

Egyértelművé vált, hogy a magyar lakáspiac önmagában nem képes működni. Szükség lenne az állami szerepvállalásra,ami viszont kiszámíthatatlan. Az idei költségvetésben is csupán 6 milliárdos a lakáscélú költségvetés, ami elenyésző a korábbi évekhez képest.

De minden mélyrepülés után egy szárnyalás következik, mindenki bízik a jelentősebb állami és banki szerepvállalásban.

 

Forrás:Népszava;portfolió.hu