Hitel, betét, biztosítás

Hitel, betét, biztosítás

A hitelezés volumene csökkent, az emberek megtakarítási szándéka viszont folyamatosan nől. A jól törlesztő adósok egyedi ajánlatokat kapnak és az egészségbiztosítás területén és változások vannak a láthatáron.

Egyre kevesebb hitelt adnak a bankok, a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya 0,7 százalékkal esett vissza. A lakossági lakáshitelezést támogató kormányzati intézkedések hatását még nem érezni. Közben a háztartási betétállományok száma folyamatosan növekedik, de a verseny nem a különböző hitelintézetek között a legnagyobb. Az állam  magas hozamokat kínálva próbálja rávenni a lakosságot az állampapírok vásárlására.
Eközben  olcsóbban lehet autó fedezete mellett szabad felhasználású hitelt felvenni, mint ingatlan fedezetű kölcsönhöz jutni. A bankok a legjobb adósoknak szeretnének kedvezni 10-11% közötti THM-mel, de csak forint alapú kölcsönöknél . A nagy átlagnak nyújtott 14-15 % THM  mellett nyújtott autóhitelek is versenyképesek a lakáshitelekkel szemben.
A parlamenthez benyújtott módosítás szerint az egészségbiztosítás adókedvezményt kaphat: Az egészségpénztáraknál az egyéni befizetésekre jelenleg 20 százalékos, legfeljebb évi 100 ezer (a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetében 130 ezer) forint kedvezmény vehető igénybe. További 10 százalékos extra adókedvezményt kaphat mindenki, aki pénzét egészségpénztári számláján két évre leköti. A számláról a közvetlen hozzátartozók is költhetnek, a rajta levő pénz pedig örökölhető. A munkáltatók kedvezményesen legfeljebb 27,9 ezer forintot adhatnak egészségpénztárba dolgozójuknak.

Forrás:azenpenzem.hu, Napi Gazdaság