Gyorsítják az árfolyamgátat

Gyorsítják az árfolyamgátat

A korábbi tervekkel ellentétben egy hónappal korábban léphetnek be az árfolyamgát rendszerébe a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők és a szabad felhasználású jelzáloghitelesek. Míg előbbinél május 1-je, úgy utóbbinál augusztus 1. napja lett a belépés megkezdésének első dátuma.

Az árfolyamgátra vonatkozó igénylések befogadási dátumát a jogszabályok szokatlan módon rendezik – olvasható azenpenzem.hu oldalon.  „A kötelezően előírt határidőket persze a bankok nem hozták előre annak ellenére, hogy a jogszabály ezt lehetővé tette. Most Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter gyorsításra vonatkozó kérését a bankszövetség tolmácsolta tagjainak. Kérdés persze, hogy az ügyintézés mennyire lesz majd gyors. Az érdeklődésekkel kapcsolatban a bankok eltérő tapasztalatokról beszéltek portálunknak.”

Habár a jogosultak korábban kérvényezhetik beléptetésüket, a gyorsítás a gyakorlatban mégsem lesz biztosan sikeres, ugyanis a bankok elbírálásáról nem tudni soka. A szabályozás másik elemét, a bankok ügyintézésének feltételeit nem módosították, nem lehet tudni, mikorra dolgozzák fel a pénzintézetek a beérkező kérvényeket. A 60 napos határidőt azonban igyekeznek betartani.

Forrás: azenpenzem.hu