Az államot és a bankokat hibáztatják az adósok

Az államot és a bankokat hibáztatják az adósok

Egy felmérés szerint a devizaadósok egy jelentős része a bankrendszer tagjait és a Magyar Államot hibáztatja tartozásuk elszabadulásáért. Ezzel párhuzamban a lakosság nagy része már nem is bízik a bankokban, így felértékelődhetnek a közvetítő és tanácsadó cégek szerepe, akik amúgy is jóval nagyobb portfólióból tudják megtalálni a legkedvezőbb pénzügyi termékeket, mint a bankok, hiszen kiterjedt kapcsolatokkal és szerződésekkel rendelkeznek.

Meglepően sokan, az emberek 19%-a válaszolta azt, hogy a hitelfelvevők is hibásak, azon a kérdőíven, amit a Lakiteleki Népfőiskola Kossuth Kollégiuma készített. „A felmérést összegző tanulmány szerint nagy volt a tájékozatlanság a végtörlesztés konstrukciójával kapcsolatban, a válaszadók többsége ugyanis úgy gondolta: a devizatartozást csak saját erőből lehet visszafizetni. Azok közül, akiknek volt hitelük, mindössze negyvenkilencen végtörlesztettek. Az ország eladósodásának okaként a felelőtlen gazdaságpolitikát (a korábbi Gyurcsány-korszakot - a szerk.), a rossz gazdálkodást jelölték meg a legtöbben. A válaszadók mintegy ötven százaléka külön is hangsúlyozta a kormányzati szereplők, politikusok, pártvezetők, országgyűlési képviselők korrupt magatartását, felelőtlenségét, hozzá nem értését.” – olvasható a Magyar Hírlapban.

A lakosság tehát bizalmatlan, ami egy újabb akadály lehet a hitelpiac fellendítésére. Amennyiben nem sikerül növelni a bizalmat a pénzintézetek felé, felértékelődhetnek a független tanácsadó cégek, mint pl. a Hitel Origó, hiszen több bank kínálatából van lehetőség kiválasztani a legjobb megoldást, egy helyen.