A forinthitel helyzete

A forinthitel helyzete

A MNB friss statisztikájából kiderült, hogy júliusban 14,5 milliárd forinttal több forinthitelt vettek fel a háztartások, mint egy hónappal korábban. Az adatok alakulásában befolyásoló szerepet játszott a forintosítás és az árfolyamgát is.

A forintosítást 2012. június 15-től kezdték meg a hitelintézetek és egészen augusztus 31-ig vehették igénybe a devizahitelesek. A kölcsönt forintosították, és a tartozás negyedét elengedték, sokan mégsem éltek a lehetőséggel.

Valóban a 25 %-os adósság elengedéssel és az állami kamattámogatásokkal is alig változott volna az adósok fizetési terhe. Ellenben a szerződést kötőknek csökkent  tartozásuk mértéke és haladékhoz jutottak.
Azonban az sem volt mindegy melyik hitelintézetnél kötöttük szerződésünket, hiszen jelentős különbségek mutatkoztak a bankok ajánlatai között.

A forinthitelre átváltásnál a legnépszerűbb kölcsöntípus a lakáshitel, valamint a szabad felhasználású,öt évnél hosszabb időszakra fixált kamatozású kölcsönök voltak. Ezek majdnem 8 milliárd forintra rúgott ki. Sok más kölcsöntípusnál azonban inkább csökkent, mint sem növekedett az állomány.

Forrás:azenpenzem.hu